Opvang en opslag en reiniging van regenwater (opties)

Elk jaar valt er in Nederland zo’n 800 millimeter neerslag. Het regent hier gemiddeld zeven procent van de tijd, wat neerkomt op elke dag een uur en veertig minuten regen. Wonend in een rivierendelta zijn we oudsher gewend dit zo snel mogelijk af te voeren. Weg ermee.

De afgelopen hete en droge zomers hebben laten zien dat er ineens door een lange periode van droogte te weinig hemel water was, Dit ondanks de hevige stortbuien ervoor en erna. Hierin passen de opvang en opslagsystemen voor regenwater ook voor huiselijk gebruik die nu op de markt verschijnen. Deze systemen zijn er om water op te vangen in de natte tijd, als reserve op te slaan en deze te gebruiken in de droge tijd.

Het water te gebruiken als grijs water voor de tuin of moestuin of voor gebruik in huis voor toiletspoeling , zacht kaliumvrij waswater en mogelijk drinkwater na beproefde reiniging door filtratie en UV desinfectie. Om het je gemakkelijker te maken is er een selectie gemaakt uit fabrikanten.

De regenwaterschutting

Deze kan tegen een muur worden geplaatst en is eenvoudig te koppelen aan de regenpijp. Door de holle modules te stapelen en onderling te verbinden, kun je net zoveel water opvangen als je zelf wilt. Het opgevangen regenwater kun je direct gebruiken in de tuin en met aanvullende voorzieningen voor het doorspoelen van het toilet, de wasmachine of voor autowassen. Bij volle modules kan het teveel aan regenwater in de bodem worden gebracht met een infiltratiesysteem. Het water wordt zo bij regenbuien ververst. Eén module heeft een inhoud van 165 liter, weegt 16 kilo en een afmeting van 90x25x90 cm (LxBxH). Met een standaard schutting vang je al 660 liter op.

Ondergrondse regenwatertank voor meer capaciteit

Deze zijn in diverse grotere capaciteiten leverbaar uitgevoerd in kunststof en beton welke worden ingegraven. De tank heeft een capaciteit van 2.500 liter en is standaard voorzien van een pomp en infiltratiesysteem in de bodem bij overloop.

Van regenwater drinkwater maken

Regenwater is een uitstekende waterbron die iedereen kan gebruiken. Je hoeft het alleen maar op te vangen. Het gebruik van regenwater is gunstig omdat het de vraag naar de bestaande drinkwatervoorziening vermindert of je hiervan onafhankelijk maakt. Het kan voor bijna elk doel worden gebruikt. Het behandelingssysteem zorgt voor 100% microbiologisch veilig water. Het regenwater wordt gezuiverd met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en UVC-unit. Alles in één stap. De capaciteit is 20 tot 30 liter per minuut.

De opties kort samengevat:

  • Microbiologisch veilig water uit regenwater
  • Dagelijkse integriteitscontrole op membranen
  • Je kunt onafhankelijk en zelfvoorzienend worden, uw hele huishouden op regenwater laten draaien
  • De unit is plug & play, eenvoudig te installeren, gebruiken en onderhouden

Afvalwaterzuivering

Er is een kleine gecertificeerde biologische afvalwater zuiveringsunit geschikt voor een huishouden van 2-6 personen. De zuiveringsprocessen vinden in één behuizing plaats. Het systeem bestaat uit een bioreactor met luchtregeling, beluchter en een luchtpomp en besturingskast met procesregeling. De capaciteit bedraagt 0,81 m3/dag bij een gemiddelde vuilvracht per dag 0,36 kg BZV5. Servicefrequentie 1-2 keer/jaar.