CONCEPT

Wat is prefab?

Sustainable Houses levert alleen geprefabriceerde houtskelet woningen. Geprefabriceerd wil zeggen, dat vooral de buitenschil van het huis in segmenten wordt onderverdeeld en in de fabriek wordt (voor)gefabriceerd. De losse elementen worden daarna in elkaar gezet. Dat gebeurt tot nu toe in onze fabriek in Oost-Europa of in Nederland. Hier staan geavanceerde houtbewerkingsmachines die tot op de millimeter nauwkeurig alle vereiste houtbewerkingen in hoog tempo kunnen uitvoeren. Het voordeel is dat wij binnen enkele weken een woning kunnen fabriceren en leveren. Dat is substantieel sneller in vergelijking met de traditionele betonbouw, waar het soms wel maanden tot een jaar kan duren voordat een huis gebouwd is. Andere voordelen van prefab bouwen zijn dat:

  • Het opbouwen van een huis (casco) op locatie binnen enkele dagen/weken gebeurt, waardoor de (eventuele negatieve) weersinvloeden voorspelbaar en beperkt blijven.
  • De kwaliteitsborging (denk bv. aan de maatvastheid, de luchtdichte inbouw van deuren en kozijnen in de elementen etc.) standaard op veel hoger niveau gewaarborgd is.
  • Soms een buiten of binnen afwerking of elektra-installatie al in de fabriek toegepast kan worden.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is eenvoudig gezegd een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit houten stijlen, balken en panelen. De ruimte hiertussen wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Deze krijgt een dubbele functie: een constructieve en een isolerende. De verhouding tussen hout en isolatie is gemiddeld 8% voor het houtaandeel en 92% voor de isolatie. Een duurzaam plaatmateriaal aan de binnenzijde van de constructie fungeert vaak ter uitstijving maar ook als actieve damprem en luchtdichtheids-laag. De afwerking aan de binnen- en aan de buitenkant staat hiervan los en kan op bijna alle manieren worden uitgevoerd.
Voor Sustainable Houses is het vanzelfsprekend, dat voor de constructieopbouw (bv. buitengevel-elementen) de meest duurzame materialen worden gebruikt, die bouwfysisch maar ook bouw-biologisch het beste resultaat oplevert voor een comfortabel leef- en binnenklimaat.
Bouwen kan vandaag op heel wat manieren. Er is de traditionele methode met beton en metselwerk, maar ook staalbouw en zelfs strobouw behoren tot de opties. Een steeds meer aan populariteit winnende bouwwijze is houtskeletbouw. Sustainable Houses werkt alleen met de houtskeletbouw-methode, omdat wij denken dat dit veel sneller, efficiënter, duurzamer en goedkoper is dan de traditionele bouwmethodes.

Maatwerk of cataloguswoning?

Sustainable Houses werkt met twee soorten ontwerp:

  • Maatwerkontwerp: Hierbij bestaat alle vrijheid om een eigen ontwerp vorm te geven. Je maakt dan een afspraak met onze architect, die vervolgens tegen een nader overeen te komen vergoeding, een ontwerp maakt. Daarna kan dit ontwerp als prefab woning geleverd worden. Over het algemeen is een maatwerkwoning duurder dan een cataloguswoning.
  • Cataloguswoningen (standaardontwerp): Sustainable Houses heeft meerdere standaardontwerpen ontwikkeld voor verschillende markten en situaties, o.a. voor Pakistaan, Ghana, Nederland en Suriname. Natuurlijk zijn de verschillende wet- en regelgevingen van de verschillende landen, het bijhorende klimaat en de basisbehoeftes van de toekomstige bewoners in de concepten geïntegreerd. Het is de bedoeling om een grote verscheidenheid aan huizentypen aan te bieden, variërend van een Tiny-house tot aan een luxe vrijstaande gezinswoning en alles wat ertussenin zit.

BENG of zelfvoorzienend?

Sustainable Houses heeft ook nagedacht over het vereiste energiesysteem per land en per woning. In principe maken wij onderscheid tussen hetgeen minimaal vereist is in Nederland (dat zijn de BENG-eisen) en het maximaal mogelijke qua duurzaamheid en CO² beperking. Die BENG*-eisen gelden dan weer niet voor het buitenland. Dan kijken wij vooral naar de warmte- en koelingsvraag. In Ghana is geen behoefte aan verwarming, maar juist wel aan koeling. In Nederland hebben wij beiden nodig.
* BENG = bijna-energieneutraal gebouw.

In alle gevallen kan er gekozen worden voor een off-grid energiesysteem. Let wel op, in Nederland is dit qua wetgeving technisch nog steeds lastig.
In alle gevallen kunnen wij een zelfvoorzienende woning leveren (ofwel ‘autarkisch’). In dit geval kunnen er keuzes gemaakt worden voor zelfvoorziening op het gebied van:

  1. Opwekking en opslag van elektriciteit;
  2. Opwekking en opslag van warmte;
  3. Produceren van drinkwater;
  4. Verschonen en recycling van afvalwater (riolering);
  5. Opslag en gebruik van regenwater;

Opmerking: De eigen productie van voedsel is hier expliciet niet genoemd, omdat het niet bij het installatietechnische keuzemenu van de woning hoort. Alsnog zou dat middels eigen landbouw en een gevarieerde community van verschillende producenten/partijen kunnen.
Wij hebben een lijst van duurzame producten gemaakt, die passen op elk van deze toepassingen (1 t/m 5). Hiervoor hebben wij commerciële afspraken gemaakt met de leveranciers. Er gelden staffelkortingen bij afname van bepaalde grotere volumes. Ook zijn de productgaranties op die manier geborgd. Je kunt natuurlijk afwijken van onze adviesproducten, maar dan kunnen wij niet garanderen dat je woning echt 100% duurzaam en zelfvoorzienend wordt.

Wil je meer weten over prijzen en mogelijkheden?